Impregneren

Impregneren

Wilt u uw gevel impregneren, bijvoorbeeld om te voorkomen dat vocht en vuil door kunnen slaan of de kwaliteit van uw gevel aan kunnen tasten? Het impregneren zorgt voor een beschermende behandeling van het oppervlakte, maar u kunt daarnaast zorgen voor een dieptebehandeling, waardoor water op geen van de niveaus een kans krijgt binnen te dringen.

Wat is impregneren ?

Impregneren is een behandeling van een muur of gesteente waarbij deze waterafstotend wordt gemaakt. Impregneren is niet alleen een oppervlaktebehandeling, maar ook een zogenaamde dieptebehandeling. In tegenstelling tot coatings e.d. dringt het impregneermiddel diep door in de poriën van het gesteente om ervoor te zorgen dat binnen elk niveau water afgestoten wordt.

Vocht weren

Het impregneren van de gevel biedt u de mogelijkheid om vocht te weren. U doet dit aan de buitenzijde dankzij de beschermende coating op de gevel, maar ook dieper in de stenen of het materiaal waar u gebruik van maakt. Het impregneren zorgt voor een dieptewerking, op basis waarvan er binnen ieder niveau en iedere laag van de gevel een goede bescherming ontstaat.

Door kapotte hemelwaterafvoer ontstaat gevelschade
Door kapotte hemelwaterafvoer ontstaat gevelschade


Het is juist daarom dat het hydrofoberen van de gevel vaak een goed begin oplevert, maar niet voor voldoende bescherming zorgt. Laat uw gevel impregneren om er zeker van te zijn dat u geen last zal hebben van vocht en vuil.

Hydrofoberen

Het hydrofoberen van uw gevel vormt een goede start, maar is vaak niet voldoende. In de volksmond wordt dit veelal gelijk gesteld aan impregneren, maar dat is onjuist. Het hydrofoberen van de gevel staat voor het aanbrengen van een beschermende coating, die ervoor zorgt dat onder andere regenwater niet naar binnen kan trekken.

Impregneermiddel

Het is uiteraard van belang om gebruik te maken van het juiste impregneermiddel. Ga uit van het type gevel dat u heeft staan. Gaat het om bakstenen? Houd er dan rekening mee dat er meer dan 3.000 verschillende bakstenen bestaan. Deze verschillen onder andere in hardheid, in kleur en bijvoorbeeld in de mate van poreusheid. Het is van belang om hier rekening mee te houden, wanneer u de gevel laat impregneren. U zorgt op die manier voor een goede bescherming van de gevel, waardoor u in de toekomst kunt besparen op de kosten voor het onderhoud.

Verschil impregneren en hydrofoberen

Hydrofoberen is niet hetzelfde als impregneren hoewel in de volksmond het wel als een en dezelfde handeling wordt beschouwd. Hydrofoberen is het waterafstotend maken middels een oppervlaktebehandeling terwijl impregneren juist een oppervlakte en dieptewerking heeft. Wel wordt er bij impregneren een hydrofoberend (waterafstotend) middel aangebracht.

Optrekkend vocht

De focus van deze website is gelegen op doorslaand vocht, dus bijvoorbeeld regen die tegen de buitenmuur aanslaat en mogelijkerwijs kan binnendringen. Een andere optie is echter dat vocht, bijvoorbeeld vanuit de kruipruimte door de zuigende werking van het gesteente opgenomen wordt door de muur. We praten dan over optrekkend vocht. Optrekkend vocht kan meerdere verticale meters overbruggen en meerdere verdiepingen van een gebouw bereiken.

Belangrijk hierbij is dat dit vocht op een gegeven moment ook kan afvloeien via de oppervlakte van het gesteente zodat het daar door zon en wind kan verdampen.

Bij het juist impregneren van een muur wordt er voor gezorgd dat regen niet langer kan binnendringen in de gevel en wordt door dieptewerking ook ervoor gezorgd dat de steen in zijn geheel waterafstotend is, tegelijkertijd echter moet de steen wel ademend blijven zodat de waterdampen van optrekkend vocht of bouwvocht de steen toch kan verlaten.

Optrekkend vocht kunt u alleen weren door de gevel te laten impregneren en/of laten injecteren met de juiste middelen. U zorgt daarmee voor een dieptewerking en bescherming op de verschillende niveaus, waardoor u er zeker van kunt zijn dat u geen last zal hebben van vocht en andere vormen van vuil of aantasting.


Gevelbeschermings methodes

 • Coaten

  Wilt u een waterdichte coating op de gevel aan laten brengen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er...

 • Conserveren

  Het conserveren van de gevel zorgt voor een langere levensduur. Denk aan de invloed van de versch...

 • Impregneren

  Wilt u uw gevel impregneren, bijvoorbeeld om te voorkomen dat vocht en vuil door kunnen slaan of ...

 • Reconditioneren

  Wilt u uw gevel reconditioneren, of er met een gevelrestauratie voor zorgen dat u deze goed kunt ...

 • Anti-graffiti

  Heeft u veel last van graffiti en wilt u dat graag voorkomen, of er in ieder geval voor zorgen da...

 • Steenversteviging

  Steenversteviging vormt een belangrijke vorm van herstel van de gevel, waarmee u ervoor zorgt dat...

Gratis offerte aanvragen

Gevelreiniging

Gevelrenovatie

Gevelbescherming

Zelf reinigen of behandelen ?

Wat kost gevelreiniging ongeveer ?

Reinigingsmethodes

Soorten gevels

Gratis offerte aanvragen

Graffiti

Onkruid & klimplanten

Roet

Schimmel

Stof/zand

Uitwerpselen

Vocht

Witte muuruitslag

Behoefte aan informatie is groot

Gratis offerte aanvragen

Isolerenspouwmuren.nl

Isolatiepagina.nl

Debodemafsluiter.nl

Gratis Internet Offerte Aanvragen Disclaimer Sitemap Wie zijn wij ? Privacy Contact Gevelbehandelplan

Copyright Isoleads BV - kvk nr 51797208