Gevels Algemeen

Verschillende gevelmaterialen bij 1 woning
Verschillende gevelmaterialen bij 1 woning

Wat is een gevel ?

De gevel is simpelweg de buitenste zichtbare kant van uw gebouw. Een vrijstand gebouw heeft vier gevels, een rijtjeswoning twee en een hoekhuis drie. Er zijn in Nederland vele soorten gevels die variëren in afmetingen, bouwstijl, maar vooral bouwmaterialen. Elk van deze onderdelen heeft een uitwerking op het soort en de mate van vervuiling. Een gevel met veel tierelantijnen en uitsteeksels (zoals monumentale panden) zullen op, onder en naast die elementen zwaarder vervuilen dan op grote vlakken. Poreus baksteen vervuilt bijvoorbeeld meer dan glad baksteen.


De gevel heeft meerdere functies zoals u verderop kunt lezen.

De ene gevel is de andere niet

Het bouwlandschap in Nederland is divers: van kleine houten schuren tot aan betonnen en glazen flatgebouwen: zowel de soorten materialen als de vormgeving variëren enorm. Elk soort gevel en vormgeving wordt op zijn eigen manier vuil. Bij de ontwikkeling van nieuwe gebouwen houdt men tegenwoordig rekening met allerlei soorten vervuilingen zoals door uitlaatgassen en voorziet men

die woningen bijvoorbeeld ook van voorzieningen om reiniging en behandeling eenvoudiger te maken.

Bij oudere gebouwen is echter geen rekening gehouden met bepaalde soorten vervuiling omdat die destijds nog niet bestonden. Daarom zijn oudere gebouwen vaak erg vuil op specifieke plaatsen omdat ze vaak voorzien zijn van allerlei soorten ornamenten (uitsteeksels zijn vervuilingsgevoelig).

Metselwerk heel oud

In Nederland worden meer dan 3000 verschillende soorten bakstenen toegepast in de bouw. Deze ontwikkeling volgt uit de duizend jaren lange traditie in Nederland waarbij huizen van baksteen worden gebouwd. Reeds in 900 na Christus werd de baksteen in Nederland toegepast, bij gebrek aan het niet-voorkomende natuursteen. In bijvoorbeeld Italië wordt grotendeels natuursteen toegepast omdat daar een enorme hoeveelheid van beschikbaar is in allerlei kleuren, maten en hardheden. Als gevolg hiervan is gevelreiniging in Nederland grotendeels toegespitst op bakstenen gebouwen

Monumenten zijn extra gevoelig voor vervuiling

Veel vervuiling van gevels wordt in de laatste 50 jaar veroorzaakt door uitstoot van uitlaatgassen en roet en andere stoffen van fabrieken. In de laatste tientallen jaren houden bouwers rekening met die vervuiling door hun ontwerpen daarop aan te passen, door bijvoorbeeld minder ornamenten toe te passen of door minder horizontale delen toe te passen.

Bij gebouwen die ouder zijn dan 100 jaar is daar echter nooit rekening mee gehouden, simpelweg omdat destijds die vervuilingsbronnen niet bestonden.

Meer informatie over gevels

Waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

Gratis offerte aanvragen

Gevelreiniging

Gevelrenovatie

Gevelbescherming

Zelf reinigen of behandelen ?

Wat kost gevelreiniging ongeveer ?

Reinigingsmethodes

Soorten gevels

Gratis offerte aanvragen

Graffiti

Onkruid & klimplanten

Roet

Schimmel

Stof/zand

Uitwerpselen

Vocht

Witte muuruitslag

Behoefte aan informatie is groot

Gratis offerte aanvragen

Isolerenspouwmuren.nl

Isolatiepagina.nl

Debodemafsluiter.nl

Gratis Internet Offerte Aanvragen Disclaimer Sitemap Wie zijn wij ? Privacy Contact Gevelbehandelplan

Copyright Isoleads BV - kvk nr 51797208