Wat is gevelreiniging ?

Wat is gevelreiniging ?

Het reinigen van een gevel houdt simpelweg in dat de aanwezige vervuiling op een gevel verwijderd wordt. Het is niet mogelijk om met 1 reinigingsmethode alle soorten vervuiling op alle ondergronden te verwijderen. Per gevel zal de juiste aanpak bepaald moeten worden.

Er moet naar 3 essentiële onderdelen van gevelreiniging gekeken worden om de juiste aanpak te bepalen:

 • Over wat voor soort vervuiling hebben we het ?
 • Over wat voor soort ondergrond hebben we het ?
 • Hoe schoon is schoon ?

Soorten vervuiling

De ene vervuiling is vanzelfsprekend de andere niet. Hebben we het over vervuiling door neerslaand roet ? vervuiling die wordt veroorzaakt door fabrieken ? is er sprake van witte muuruitslag vanuit de muur zelf ? Is er sprake van vochtvervuiling zoals schimmel ? Of praten we over uitwerpselen van een duivenkolonie die zich op de dakrand heeft genesteld ? Ook graffiti is een mogelijke vervuiling.

Het vaststellen van het soort vervuiling of soorten vervuiling is noodzakelijk om de juiste reinigingsmethode vast te stellen. Lees hier meer over soorten gevel vervuiling.

Echter dient ook de ondergrond in ogenschouw genomen te worden

Soorten ondergronden

Wist u dat er ruim 3000 soorten bakstenen in Nederland toegepast worden ? Dan hebben we het niet alleen over kleuren, maar ook structuren (open/dicht), hardheid, gladheid, samenstelling etc. Ook de voegen tussen bakstenen in gevelmuren kennen veel soorten, samenstellingen. Wat dacht u van de enorme diversiteit aan soorten gevelmaterialen van de laatste 30 jaar, zoals kunststoffen, soorten beglazing, metalen etc.

Al deze ondergronden vergen verschillende aanpakken. Eenzelfde aanpak zal bij de ene muur nauwelijks effect hebben op de vervuiling, terwijl bij een andere muur niet alleen de vervuiling wordt verwijderd maar ook de muur zwaar beschadigd wordt.

Hier leest u meer de verschillende soorten gevels en hun bijzonderheden.

Reinigingsgraad

Hoe schoon is schoon is een veelgehoorde opmerking in de gevelreinigingsbranche indien een klant eist dat de gevel 'schoon' wordt. Moet alleen de meest grove vervuiling verwijderd worden ? of moet de gevel als nieuw worden ? (dan dient veelal de buitenste schil verwijderd te worden en moet er ook gerenoveerd en geïmpregneerd worden).

En een monumentaal pand dat als 'nieuw' eruit moet gaan zien, verliest vaak veel van de natuurlijke charme. Besef dan ook dat hoe schoner een gevel moet worden, des te aggressiever de methodes moeten zijn.

Verschillende gevelreinigingsmethodes

Uiteindelijk wordt er op basis van het gewenste reinigingsresultaat, het soort ondergrond en de soort vervuiling een reinigingsmethode bepaald. Aangezien een gevel zelden uit 1 soort materiaal bestaat en ook vaak meerdere soorten vervuiling heeft, wordt ook de reinigingsmethode meestal een combinatie van methodes. Het reinigen van natuurstenen elementen van een gevel wordt bijvoorbeeld weer anders aangepakt dan de reiniging van een bakstenen muur.

Check hieronder de verschillende reinigingsmethodes en klik erop voor meer info:

 • Mechanische reiniging

  Heeft u te maken met hardnekkig vuil op uw gevel? Maak dan gebruik van het mechanisch reinigen va...

 • Stoomreiniging

  Stoomreiniging van uw muur biedt een effectieve oplossing. Zit het vuil behoorlijk vast en krijgt...

 • Laserreiniging

  Laserreiniging vormt een effectieve methode om uw gevel te reinigen, bijvoorbeeld wanneer u te ma...

 • Chemische reiniging

  Wilt u een chemische gevelreiniging uit laten voeren? Er bestaan verschillende mogelijkheden, op ...

 • Biologische reiniging

  Wilt u uw buitenmuur biologisch reinigen, of bent u op zoek naar meer informatie met het oog op b...

Gevelreiniging is onderdeel van gevelbehandeling

Gevelreiniging is een van de drie onderdelen van gevelbehandeling (de andere onderdelen zijn gevelrenovatie/herstel en gevelbescherming) en vaak is het raadzaam om naast de reiniging ook gevelbescherming uit te voeren, dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de woning opnieuw geïmpregneerd wordt (vochtwerend wordt gemaakt).

Bij oudere woningen (ouder dan 40 jaar) is het vaak ook noodzakelijk de gevel te renoveren of herstellen, bijvoorbeeld door de voegen te vernieuwen. Bij een kapotte gevel is het namelijk niet mogelijk om deze vochtwerend te krijgen met enkel een impregneringsbehandeling.

Zelf aan de slag ?

De veel voorkomende gedachte dat met met een hogedrukmachine in combinatie met zeepsop gevelvervuiling eenvoudig kan verwijderen is niet correct. Slechts in een heel klein deel van de gevallen is dat mogelijk. Lees hier meer over het zelf reinigen van gevels.

Gratis offerte aanvragen

Gevelreiniging

Gevelrenovatie

Gevelbescherming

Zelf reinigen of behandelen ?

Wat kost gevelreiniging ongeveer ?

Reinigingsmethodes

Soorten gevels

Gratis offerte aanvragen

Graffiti

Onkruid & klimplanten

Roet

Schimmel

Stof/zand

Uitwerpselen

Vocht

Witte muuruitslag

Behoefte aan informatie is groot

Gratis offerte aanvragen

Isolerenspouwmuren.nl

Isolatiepagina.nl

Debodemafsluiter.nl

Gratis Internet Offerte Aanvragen Disclaimer Sitemap Wie zijn wij ? Privacy Contact Gevelbehandelplan

Copyright Isoleads BV - kvk nr 51797208