Zandsteen

Zandsteen

Zandsteen werd jarenlang veel gebruikt binnen gevels, maar dat is inmiddels verleden tijd. Dat heeft niet zozeer te maken met de kwaliteit van het materiaal, het gaat veel meer om de bewerking hiervan. Dit blijkt belangrijke gevaren met zich mee te brengen, iets waar we tientallen jaren geleden nog niet van op de hoogte waren.

Kwartsstof bij bewerking

Wilt u het zandsteen reinigen? Houd er rekening mee dat dit risico’s met zich meebrengt, net als de oorspronkelijke bewerking van het materiaal. Uit onderzoek bleek dat er bij de bewerking kwartsstof vrijkwam. Dit is een zeer schadelijke stoffen, die daarmee zorgt voor belangrijke risico’s, waar we rekening mee dienen te houden met het oog op onze gezondheid.

Met name het inademen van de kwartsstof leidt tot grote risico’s. We kunnen last krijgen van silicose, een longziekte die ernstige vormen aan kan nemen en er daarmee voor zorgt dat zandsteen tot grote gevaren leidt.

Muur schoonborstelen

Steensoorten:

 • Baksteen

  Verschillende vormen baksteen Bakstenen vormen een bekend materiaal voor onze gevels, we maken e...

 • Kalksteen

  Kalksteen vormt een stijlvolle toepassing binnen uw woning of pand, maar is aan de andere kant oo...

 • Natuursteen

  Natuursteen is, zoals de naam al aangeeft, een natuurproduct. Het zorgt voor een hoogwaardige afw...

 • Zandsteen

  Zandsteen werd jarenlang veel gebruikt binnen gevels, maar dat is inmiddels verleden tijd. Dat he...

Verbod 1951

Het is het vrijkomen van kwartsstof dat ertoe heeft geleid dat we tegenwoordig eigenlijk geen gebruik meer maken van zandsteen en het alleen nog in oude woningen en panden voorkomt. In 1951 besloot de Nederlandse overheid een verbod op de bewerking van het materiaal in te stellen, om de gezondheidsrisico’s te beperken. Dat neemt aan de andere kant echter niet weg dat bepaalde woningen er nog altijd gebruik van maken. Met name het reinigen van zandsteen brengt hierdoor nog risico’s met zich mee. Houd hier rekening mee bij een restauratie of renovatie, om te voorkomen dat er schade aan uw gezondheid ontstaat.

Restauraties

Ondanks het verbod op de bewerking van zandsteen uit 1951 is het nog altijd mogelijk om voor een restauratie te zorgen. In overleg met de Arbeidsinspectie is het mogelijk om een uitzondering te maken en er daarmee voor te zorgen dat u toch de mogelijkheid heeft de gevel bij te laten werken, of deze te laten reinigen. Wilt u zorgen voor een vakkundige restauratie? Zorg dan in ieder geval voor de juiste vergunningen en toezeggingen. Zandsteen laat zich relatief gemakkelijk bewerken en reinigen, maar dient vanwege de risico’s op een zorgvuldige manier behandeld te worden.

Muur schoonborstelen

Gratis offerte aanvragen

Gevelreiniging

Gevelrenovatie

Gevelbescherming

Zelf reinigen of behandelen ?

Wat kost gevelreiniging ongeveer ?

Reinigingsmethodes

Soorten gevels

Gratis offerte aanvragen

Graffiti

Onkruid & klimplanten

Roet

Schimmel

Stof/zand

Uitwerpselen

Vocht

Witte muuruitslag

Behoefte aan informatie is groot

Gratis offerte aanvragen

Isolerenspouwmuren.nl

Isolatiepagina.nl

Debodemafsluiter.nl

Gratis Internet Offerte Aanvragen Disclaimer Sitemap Wie zijn wij ? Privacy Contact Gevelbehandelplan

Copyright Isoleads BV - kvk nr 51797208