Verwering en vervuiling van de gevel

Vocht doorlatende gevel = hoge energiekosten
Vocht doorlatende gevel = hoge energiekosten

Elke gevel slijt,elke gevel vervuilt

Helaas: of het nu gaat om uw hypermoderne designappartement of om de piramides van Gizeh: de bouwmaterialen van gebouwen slijten. Ondanks dat stenen gebouwen er vaak onaantastbaar uitzien blijken ze toch in de loop der tientallen jaren te verweren. Door een combinatie van wind, water en zand eroderen zelfs de hardste steensoorten. Door zonnestraling verkleuren gesteentes en door vorstschade scheuren en breken marmeren muren. Om een gebouw te behouden zal er met enige regelmaat groot onderhoud gepleegd moeten worden, niet alleen om te integriteit te behouden, maar om ook de uitstraling te behouden. Verwering en vervuiling zijn evenwel niet hetzelfde

Ook het pleisterwerk slijt
Ook het pleisterwerk slijt

Maar: dat is niet erg

Zoals u ook jaarlijks een grote beurt aan uw auto laat doen, zo dient u ook rekening te houden met periodiek groot onderhoud, eens in de tien, twintig, dertig of veertig jaar. Om uw pand te beschermen zodat de gevel zijn functies kan behouden zoals bescherming van de inhoud en behoud van de gewenste uitstraling. Naast groter onderhoud dient u ook een goede huiseigenaar te zijn door uw woning regelmatig te reinigen, te verven etc. Hier komen we later nog op terug.

Het is geen ramp indien blijkt dat uw buitenmuur dusdanig is aangetast dat deze vocht doorlaat: alles is op te lossenen te repareren. Via deze website proberen wij u zo volledig mogelijk te informeren welke methodes er zijn, welke bouwmaterialen er gebruikt worden en waar u allemaal op moet letten.

Waardoor vervuilen gevels met name ?

Het soort vervuiling en de mate waarin een gevel vervuilt is grotendeels afhankelijk van het soort bouwmateriaal waaruit de gevel bestaat en uit de aanwezige vervuilingsbronnen. Bepaalde soorten kalkstenen zijn bijvoorbeeld extra gevoelig voor roet en zullen daarop een chemische reactie vertonen waardoor de zogenaamde gipskorsten ontstaan.

Vervuilingsbronnen zijn in Nederland en in België tegenwoordig overal aanwezig: door zowel uitlaatgassen als fabrieksuitstoot worden gevels vuiler. Met name in de buurt van drukke snelwegen, kruispunten en fabrieksterreinen kun je zien dat gevels van woningen en andere gebouwen snel zwart worden.

Meer informatie over gevels

Inferieure bouwmaterialen

Door de toepassing van goedkopere materialen die minder gehard of vuil- en verweringsbestendig zijn, treedt zichtbare verwering en vervuiling ook sneller op dan verwacht. Vooral bij goedkope bouw van bedrijfsgebouwen ziet men dat fenomeen.

Verkeerde technieken en procedures

Vanwege de dure arbeid en het aloude motto 'tijd is geld' wordt er ook steeds sneller gebouwd. Binnen slechts enkele weken willen kopers al gebruik maken van de woning of het bedrijfspand of willen aannemers meer omzet maken. Hierdoor komen de natuurlijke droogtijden van bouwmaterialen in het gedrang.

Dan zien je bijvoorbeeld fenomenen als witte uitslag op het metselwerk en gescheurd beton: puur veroorzaakt door te haastige en snelle bouw.

Witte muuruitslag / uitbloei
Witte muuruitslag / uitbloei

Wat is verwering ?

Verwering is in feite een natuurlijke proces waarbij de bouwmaterialen van gevels in de loop der (tientallen) jaren slijten. Deze slijtage vindt plaats door een combinatie van regen, wind en zon. Wind slijt het baksteen, water zorgt voor chemische omzettingen en de zon voor verkleuringen. Er zijn architecten die gebouwen ontwerpen die pas tot volle bloei komen na jaren van verwering. Bijvoorbeeld gevelhout dat moet vergrijzen.

Bij verwering heb je altijd te maken met de vraag of het wel of niet gereinigd en hersteld moet worden, met name in het geval van monumentale gebouwen. De kans bestaat namelijk dat de uitstraling van het gebouw dusdanig veranderd door reiniging en gevelherstel dat het afbreuk doet aan het eindresultaat.

Door toedoen van regen kunnen bijvoorbeeld bepaalde stoffen zoals ijzer oplossen in het midden van de baksteen en weer aan de oppervlakte van de baksteen neerslaan. Dat zal een roestbruine kleur veroorzaken en is dus geen vervuiling, maar verwering.

Wat is vervuiling ?

Vervuiling wordt in tegenstelling tot verwering niet veroorzaakt op een natuurlijke manier, maar door direct of indirect gevolg van menselijk handelen,zoals bijvoorbeeld het spuiten van graffiti. Maar veel meer voorkomend is vervuiling door luchtvervuiling en door micro-organismes zoals mos en algen.

Lees hier verder over soorten en oorzaken van gevelvervuiling.

Gratis offerte aanvragen

Gevelreiniging

Gevelrenovatie

Gevelbescherming

Zelf reinigen of behandelen ?

Wat kost gevelreiniging ongeveer ?

Reinigingsmethodes

Soorten gevels

Gratis offerte aanvragen

Graffiti

Onkruid & klimplanten

Roet

Schimmel

Stof/zand

Uitwerpselen

Vocht

Witte muuruitslag

Behoefte aan informatie is groot

Gratis offerte aanvragen

Isolerenspouwmuren.nl

Isolatiepagina.nl

Debodemafsluiter.nl

Gratis Internet Offerte Aanvragen Disclaimer Sitemap Wie zijn wij ? Privacy Contact Gevelbehandelplan

Copyright Isoleads BV - kvk nr 51797208